Fenomén udržitelnosti v módním průmyslu České republiky na příkladu značky NILA, retailu s udržitelnou módou a doplňky. - Oršulová, Lenka (2020)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem udržitelnosti v České republice a analýzou byznys modelu konkrétní společnosti NILA Living s.r.o., která podniká v oblasti udržitelné módy. Cílem práce bylo zhodnotit byznys model společnosti a následně poskytnout doporučení pro zlepšení, která by podpořila úspěšnost společnosti. Teoretická část práce je věnovaná představení principů trvale udržitelného rozvoje, udržitelnosti v podnikání a s tím souvisejícího fenoménu Slow fashion. Dále je teoretický základ zaměřen na problematiku byznys modelů, přičemž největší pozornost je věnována modelu Lean Canvas a jeho jednotlivým částem. Teoretický rámec je doplněn o poznatky, které byly zjištěny z již vzniklých analýz byznys modelů různých společností a tím vytváří základ pro praktickou část bakalářské práce. V úvodu praktické části je představena společnost NILA Living s.r.o. a její základní hodnoty. Hlavní částí je analýza udržitelného podnikání společnosti a modelu Lean Canvas, který byl zpracován majitelem společnosti NILA Living s.r.o. Pavlem Urbanem. Další analýzy vznikly na základě vlastního pozorování a rozhovorů se zaměstnankyní, zákaznicí a majitelkou společnosti. V závěru jsou shrnuty poznatky z provedených analýz a poskytnuty návrhy na zlepšení, které by podpořily úspěšnost společnosti.