Analýza vnitřních zdrojů vybrané společnosti - Šigutová, Barbora (2020)
Zájem českých spotřebitelů o produkty z oblasti přírodní kosmetiky v posledních letech roste. Mnoho firem tak čelí příležitostem, současně ale i hrozbám, v důsledku čehož se zvyšuje nutnost držení a efektivní správy vnitřních zdrojů. Proto je tato práce zaměřena právě na zdrojový přístup strategické analýzy. Práce se zaměřuje na společnost M+H, Míča a Harašta, která v této oblasti na trhu působí historicky nejdéle. V této práci jsou stanoveny tři cíle: literární rešerše teorie založené na zdrojích a nalezení jejích případných modifikací, nalezení jednoho či více zdrojů trvalé konkurenční výhody a následný návrh strategie s ohledem na záměry dané společnosti. K naplnění cílů je využito základního vymezení pojmů týkajících se strategie, analýza makrookolí, analýza odvětví a konkurence a strategická interní analýza skrze vybrané nástroje. Jimi jsou identifikace zdrojů, VRIO analýza, finanční analýza, Porterův hodnotový řetězec a analýza portfolia pomocí matice McKinsey. Byly identifikovány 2 zdroje trvalé konkurenční výhody a vytvořen návrh strategie pro naplnění záměrů společnosti. Teoretickým přínosem práce je provedení literární rešerše, praktickým přínosem je pak zpracovaný fundament pro rozhodování managementu společnosti.