Úvěrová dostupnost a její determinanty z pohledu komerčních bank - Nasenko, Nikolaj (2020)
Tato práce se zabývá problematikou nabídkových faktorů na úvěrovém trhu. Konkrétně provádíme empirické šetření, do jaké míry mohou obchodní banky ovlivňovat úvěrový cyklus. K tomuto účelu formulujeme regresní model, který analyzuje efekt vybraných nabídkových determinant na kvartální tempo růstu úvěrů v České republice (2008-2019). Docházíme k závěru, že percepce kreditního rizika obchodními bankami a jejich podíl drženého likvidního majetku na pokrytí šoků spojených s likvidním rizikem nemají na nabídku úvěrů významný vliv na rozdíl od změn v kapitálové přiměřenosti, kde nacházíme statisticky signifikantní inverzní vztah. Celkově se nabídkové determinanty jeví být neméně důležitými než poptávkové. Prezentované závěry poslouží k bližšímu porozumění chování komerčních bank, a tedy i problémům spojených s úvěrovou dostupností.