Predikce vývoje trhu s průmyslovými nemovitostmi pomocí indexu tržní hodnoty - Kaizr, Jaroslav; Mařík, Miloš, 1947-; Musílek, Petr, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Účelem disertační práce je predikce budoucího vývoje trhu s průmyslovými nemovitostmi pomocí indexu tržní hodnoty. Disertační práce přináší inovaci v konstrukci indexu tržní hodnoty průmyslového prostoru, který je vhodný pro rozvíjející se trhy s nedostatkem tržních dat. Originálním prvkem je sada dalších tří indexů, které sledují uživatelskou a developerskou pozici na trhu s prostory a výnosnost vlastního kapitálu a které dotvářejí komplexní obrázek modelu nemovitostního trhu. Lineární regrese byla použita při analýze vztahu indexů trhu s průmyslovými prostory s nezávislými makroekonomických veličinami, které byly doplněny o Index důvěry v průmysl jako měřítka očekávání budoucí výkonnosti hospodářství. Analýza ex post byla provedena v rámci jednoho nemovitostního cyklu od roku 2008 do roku 2018. Pro ex-ante ověření správnosti modelu byly očekávané hodnoty indexů porovnány s jejich skutečnými hodnotami v první polovině roku 2019. Model byl testován pomocí srovnání očekávané a skutečné velikosti poptávky a nové výstavby v prvních dvou kvartálech 2019. Na základě regresních funkcí byl proveden odhad vývoje trhu s průmyslovými prostory do prvního čtvrtletí roku 2020. Citlivostní analýza umožnila predikci stavu trhu až do čtvrtého čtvrtletí 2020.
Vedoucí práce: Miloš Mařík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations