Analýza a návrh zlepšení systému kalkulací v konkrétním podniku - Němec, Václav; Fibírová, Jana, 1951-; Král, Bohumil, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Tato diplomová práce se zabývá tématem tvorby kalkulace a jejím sestavením v konkrétním podniku. Zaobírá se odlišením chápání nákladů v rámci finančního a manažerského účetnictví jakožto i odlišnostmi mezi oběma účetními subsystémy.V první části práce jsou definovány základní pojmy. V dalších sekcích teoretické části jsou rozebírána obecná východiska při tvorbě kalkulace, mimo jiné jsou také zmíněny výhody a nevýhody různých členění nákladů, popř. jejich kombinace.Vedle toho se teoretická část dotýká i tvorby předem stanovených nákladů a výnosů, sledování a alokace nákladů jako součásti procesu tvorby kalkulace a systémem odchylek skutečně vynaložených nákladů a získaných výnosů od standardních veličin.V praktické části práce je uveden popis zvoleného podniku a jeho základní specifika. Je analyzována jeho organizační a ekonomická struktura a obsah interní směrnice s metodickým řešenímkalkulace. Pozornost je věnována analýze užívaných skupin nákladů finančního účetnictví, analytickému členění účtů a procesu alokace nákladů na střediska analyzované divize a následně kalkulační jednice.V závěru práce jsou uvedeny návrhy na zlepšení, ve kterých je nastíněno řešení problémů stanovených v úvodu práce a celkové zhodnocení průběhu tohoto projektu.Klíčová slova: Manažerské účetnictví, kalkulace, sestavení kalkulace, controlling, alokace nákladů
Vedoucí práce: Jana Fibírová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: učitelství ekonomických předmětů pro střední školy [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses