Algoritmy pro vyhledávání lokálně odlehlých pozorování - Vintrová, Vanda; Bílková, Diana; Pecáková, Iva, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
V disertační práci jsou detailně ověřovány a hodnoceny metody navržené k určení stupně lokální odlehlosti vícerozměrných pozorování. Problematika se týká datových souborů tvořených vícerozměrnými pozorováními, které jsou již připraveny, aby na ně byla aplikována nějaká vícerozměrná statistická metoda. Každé pozorování charakterizuje určitý objekt pomocí hodnot sledovaných proměnných. Záměrem je zkoumat strukturu dat pomocí metod, jejichž výsledkem je identifikace odlehlých pozorování bez apriorních informací o souboru. Cílem disertační práce je prozkoumání algoritmů založených na hustotě, odvození obecného vzorce pro metody založené na hustotě a navržení jeho modifikace, čímž lze vytvořit množství nových algoritmů na výpočet faktoru odlehlosti. Jsou ověřeny vlastnosti algoritmů a vliv dílčích modifikací na výpočet. Jsou navrženy tabulky hraničních hodnot faktoru odlehlosti pro jednotlivé algoritmy v závislosti na rozměru úlohy, a to pro kvantily 0,9, 0,95 a 0,99. Stanovení hranice je důležité, neboť i u těchto algoritmů je potřeba znát přibližnou hodnotu faktoru odlehlosti, při jejímž překročení lze usuzovat na odlehlost daného pozorování. Účinnost algoritmů je ověřována nejen na souborech pozorování s nekorelovanými proměnnými, na které jsou tyto algoritmy optimalizovány, ale také na souborech pozorování s korelovanými proměnnými, aby bylo prozkoumáno, nakolik porušení tohoto předpokladu ovlivní výsledné hodnoty faktoru odlehlosti. Algoritmy jsou vzájemně porovnány. V souladu s cílem práce byly prozkoumány algoritmy založené na hustotě a na základě modifikací obecného vzorce byly navrženy nové algoritmy. Některé z navržených algoritmů se při porovnání umístily lépe než stávající algoritmy. Byly navrženy tabulky pro hraniční hodnoty faktoru odlehlosti a jejich funkčn
Vedoucí práce: Diana Bílková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor disert. práce]; disertace; dissertations