Bezpečnostní aspekty internetu věcí - Fordey, Petr (2020)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou internetu věcí. Hlavním cílem práce je objasnění možností, které zařízení IoT přináší a samotný vývoj vlastního zařízení tohoto typu. Teoretická část práce vysvětluje princip, na kterém IoT zařízení fungují a vysvětluje, které komponenty jsou potřeba k jejich správné činnosti a funkčnosti. Dílčím cílem je také zkoumání vývoje těchto zařízení a zveřejnění statistik z jejich využívání napříč historií. Velký důraz je také kladen na bezpečnostní aspekty. V teoretické části bude taktéž vymezeno několik etických a právních omezení, které se při vývoji nebo použití těchto zařízení mohou vyskytnout. V praktické části práce je vytvářeno zařízení s funkcionalitou multimediálního boxu, spadající pod internet věcí. Spolu s tvorbou zařízení je součástí tvorba postupu, který dokumentuje postup vývoje. Do této části spadají jak hardwarové aspekty, tak i programovací jazyky, či softwarové frameworky. Součástí je taktéž testovací proces vytvořeného zařízení a porovnání s produkty, které jsou dostupné ke koupi na internetu.