Nabývání občanství na základě investičních programů ve vybraných členských státech EU - Tymočko, Mariana (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nabývání občanství na základě investičních programů. Teoretická část se nejdříve zaměřuje na charakteristiku samotného pojmu státní občanství a jednotlivé způsoby jeho nabývání. Poté již konkrétněji rozebírá režimy občanství pro investory a obecně shrnuje jejich výhody a nevýhody. Praktická část se věnuje členským státům EU, které udělování občanství na základě investičních programů umožňují a porovnává je z hlediska různých kritérií. Následně je pozornost věnována reálným případům investorů, jež dané státní občanství získali a zároveň také statistickým údajům o počtu takto přijatých žádostí a udělených občanství.