Pravomoc EU regulovat zdravou stravu - Charousková, Monika (2020)
Diplomová práce se zabývá pravomocí Evropské unie regulovat zdravou stravu v členských státech. Evropská unie není přímo kompetentní k regulaci zdravé stravy, proto využívá podpůrně institutů veřejného zdraví, ochrany spotřebitele a vnitřního trhu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je založena na rozboru právního základu, právních nástrojů a institucionálního zajištění regulace zdravé stravy v Evropské unii. V praktické části autorka analyzuje a porovnává dva judikáty Soudního dvora Evropské unie. V obou případech se jedná o řízení o nesplnění povinnosti. Na základě zjištěných skutečností diplomová práce uvádí návrhy regulace zdravé stravy pro členské státy v souladu s právem EU.