Social listening v cestovnom ruchu - Križanová, Simona; Kvítková, Zuzana; Vaško, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Predmetom diplomovej práce je social listening, ako jeden z hlavných efektívnych spôsobov monitorovania a analyzovania sociálnych médií. Hlavným cieľom diplomovej práce je zhodnotiť možnosti využitia social listeningu na základe nami vykonanej analýzy. Cieľom zhodnotenia je predovšetkým uviesť hlavné prínosy a nevýhody, či prekážky, s ktorými sa pri analýze stretneme. K čiastkovým cieľom práce patrí praktická aplikácia social listeningu prostredníctvom analytického nástroja na príklade vzájomnej komparácie vybraných subjektov cestovného ruchu, ktorá predstavuje nami spomínanú analýzu a bude tvoriť základ pre splnenie hlavného cieľa. Zvolenými subjektmi komparácie sú európske nízkonákladové letecké spoločnosti a medzi hlavné analyzované parametre patria počet a dosah zmienok, sentimenty, zdroje a témy jednotlivých zmienok. Ďalším čiastkovým cieľom práce je po samotnom zhodnotení social listeningu ukázať jeho praktické využitie aj v ďalších oblastiach cestovného ruchu predvedených na konkrétnych príkladoch v destinačnom manažmente a hotelovom priemysle. Práca je určená predovšetkým pre tých, ktorí sa chcú oboznámiť s tým, čo social listening predstavuje, aké sú jeho prínosy pre monitoring sociálnych médií a ako je možné ho aplikovať v praxi v oblasti cestovného ruchu.
Vedoucí práce: Zuzana Kvítková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses