Pořadatelství sportovních událostí v kontextu sportovní diplomacie - Kanzelsbergerová, Tereza (2020)
Sportovní diplomacie je jedním z novodobých podřízených odvětví diplomacie založeném na konceptu soft power. Pro mezinárodní vztahy v posledních dekádách nabývá na významu. Tato práce se zaměřuje na vybraný nástroj sportovní diplomacie: pořadatelství sportovních událostí s mezinárodním přesahem, konkrétněji pak na olympijské hry. Účelem je podat v rámci možností práce komplexní a objektivní obraz o pořadatelství sportovních událostí, na něž panuje mezi odborníky rozporuplný názor. Cílem práce je prostřednictvím identifikovaných hlavních aspektů souvisejících s pořadatelstvím mezinárodních sportovních událostí, vyhodnotit přínosy, úspěch a dopady pořadatelství Olympijských her v Riu de Janeiru 2016 v kontextu sportovní diplomacie. Z posouzených aspektů v rámci práce vyplývá, že pořadatelství Olympijských her v Riu de Janeiru odpovídalo vydedukovaným obecným předpokladům aspektů pořadatelství. Jednalo se o nákladné a ztrátové pořadatelství bez pozdějších výrazných ekonomických benefitů, s nenaplněnými sportovně-diplomatickými a politickými cíli, plné organizačních nedostatků negativně ovlivňujících obyvatele, infrastrukturu i ekologii města.