Pořadatelství sportovních událostí v kontextu sportovní diplomacie - Kanzelsbergerová, Tereza; Peterková, Jana, 1971-; Madarászová, Alexandra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Sportovní diplomacie je jedním z novodobých podřízených odvětví diplomacie založeném na konceptu soft power. Pro mezinárodní vztahy v posledních dekádách nabývá na významu. Tato práce se zaměřuje na vybraný nástroj sportovní diplomacie: pořadatelství sportovních událostí s mezinárodním přesahem, konkrétněji pak na olympijské hry. Účelem je podat v rámci možností práce komplexní a objektivní obraz o pořadatelství sportovních událostí, na něž panuje mezi odborníky rozporuplný názor. Cílem práce je prostřednictvím identifikovaných hlavních aspektů souvisejících s pořadatelstvím mezinárodních sportovních událostí, vyhodnotit přínosy, úspěch a dopady pořadatelství Olympijských her v Riu de Janeiru 2016 v kontextu sportovní diplomacie. Z posouzených aspektů v rámci práce vyplývá, že pořadatelství Olympijských her v Riu de Janeiru odpovídalo vydedukovaným obecným předpokladům aspektů pořadatelství. Jednalo se o nákladné a ztrátové pořadatelství bez pozdějších výrazných ekonomických benefitů, s nenaplněnými sportovně-diplomatickými a politickými cíli, plné organizačních nedostatků negativně ovlivňujících obyvatele, infrastrukturu i ekologii města.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses