Optimalizace procesu fundamentální analýzy - Vránek, Pavel (2020)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku akciového investování drobných investorů. Z důvodu dostupnosti velkého množství dat, které je těžko zpracovatelné, a zároveň zdánlivě komplexní problematiky akciového investování, mohou být drobní investoři zlákáni ke zkratkovitým přístupům, které mnohdy hraničí se spekulací, namísto být investicí. Diplomová práce se nejprve zabývá první cílem, kterým je porovnat jednotlivé způsoby investování v rámci akciového trhu, stejně jako akciové investování jako celek vůči ostatním možnostem investic. Autor diplomové práce zastává názor, že správným přístupem k akciovému investování, je dlouhodobé investování. Jelikož hlavním prvkem dlouhodobého investování je fundamentální analýza, je druhý cíl zaměřený na nadefinování postupu a obsahu fundamentální analýzy. Třetím, hlavním cílem, je vytvořit nástroj na podporu dlouhodobého investování. Účelem je podpořit investora a zjednodušit proces fundamentální analýzy, nikoli rozhodovat za něj. Nástroj získá data o analyzované společnosti, následně je zpracuje, vypočítá finanční ukazatele a zobrazí výsledky tak, aby byly nejen přehledné a srozumitelné pro začínajícího investora, ale umožnily i vysokou míru individualizace výstupů pro potřeby zkušenějších investorů. V rámci vývoje nástroje byla provedena i datová analýza, jejíž součástí je vytvoření vlastního skóringového modelu pro ohodnocování kvality akciových společností. Přínos autora je nejen ve vysvětlení, proč by se k akciovému investování mělo přistupovat se strategií dlouhodobého investování, ale také vysvětlení, jak tento přístup realizovat, včetně poskytnutí nástroje ke zjednodušení tohoto procesu. Vytvořený nástroje je určen pro potřeby jednotlivců, kteří nejsou nijak limitování v jeho využívání, či úpravě.