Čínská města duchů : případová studie Ordos - Rytychová, Jana (2020)
Město Ordos je ukázkovým případem čínského města označovaného jako „město duchů“. Ústřední vládou klasifikováno jako „rozkvétající“ město, založené převážně na těžbě uhlí. Navzdory úsilí o diverzifikaci místní ekonomiky je podíl zemědělství a služeb v rámci místní ekonomiky ve srovnání s průmyslovým sektorem nízký. Tato diplomová práce se věnuje městu Ordos, jeho růstu a úpadku, pravděpodobnému zalidnění a dalším vlivům, které zdejší zalidnění ovlivňují. Vlivy jsou rozděleny na 3 skupiny: environmentální, sociální a politicko-ekonomické. Závěr práce se věnuje shrnutí těchto efektů a jejich propojení.