Vědecko-technický vývoj a jeho globální politické a bezpečnostní dopady - Bocharov, Vladislav; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Machoň, Miloslav, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Současný svět si již nelze představit bez informačních technologií a Internetu, které zabezpečují rychlou a bezbariérovou komunikaci napříč státy, národy a kontinenty. Nové technologie mění způsob, jakým vnímáme a interpretujeme globalizující se svět, kde pozorujeme větší a větší úrovně vzájemné kulturní a ekonomické integrace. Přičinou této změny je všeobecná digitalizace, která proníká do všech oblastí společenského života a mění naše přístupy k práci, bydlení, dopravě, kultuře a ekonomice. Nejvíce se to projevuje ve výrobě, kterou již nevykonávají dělníci v továrnách, ale podporují jí vzájemně propojené výrobní systémy. Tento postupný přechod k plně automatizované výrobě se dnes označuje za Průmysl 4.0, neboli za novou průmyslovou revoluci, která je předmětem zkoumání této diplomové práce. Cílem práce je identifikovat a klasifikovat bezpečnostní hrozby Průmyslu 4.0 podle jednotlivých sektorů a kritérií stanovených kodaňskou školou v rámci konceptu sekuritizace, který rozšiřuje a zároveň prohlubuje tradicionalistické pojetí bezpečnosti původně vázané na vojenský a politický sektor.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses