Úloha letounů VI. generace v bezpečnostní a strategické kultuře USA, RF, ČLR a EU - Marek, Petr; Eichler, Jan, 1952-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tématem této diplomové práce je úloha letounů VI. generace ve strategických kulturách Spojených států amerických, Ruské federace, Čínské lidové republiky a Evropské unie. Práce si klade za cíl zodpovědět výzkumnou otázku: Proč jsou letouny VI. generace nezbytným prvkem strategické kultury USA, Ruska, Číny a EU? Hlavní metodou výzkumu je kvalitativní analýza textu, nicméně jsou využity i komparace (statistických dat), deskripce, dedukce a syntéza. V teoretické části je nejprve představena problematika a současný stav teorie strategické kultury a převzata definice pro účely práce. Poté následuje představení strategických kultur vybraných aktérů a jejich adaptace pro účely práce. Takto vytvořený teoretický rámec je následně aplikován dále. Jádrem výzkumu je determinace úlohy a významu letounů VI. generace ve strategických kulturách vybraných aktérů skrze syntézu historického kontextu; předpokládaných technických parametrů, výzbroje, vývoje apod.; a nastínění kontextu ekonomického a strategického soupeření, což poskytne ucelený obraz zkoumaného vztahu. Výzkum potvrdil předpoklad vztahu strategických kultur jako nezávislé proměnné a letounů VI. generace jako proměnné závislé, přičemž jednotlivé designy a předpokládané vlastnosti korespondují s paradigmaty a aspekty strategických kultur vybraných aktérů. Letouny VI. generace jsou mj. vyvažovacím mechanismem rostoucí komplexity mezinárodního bezpečnostního prostředí, umožní zachovat podobu strategických kultur v daném čase a vzhledem k pokročilým technickým a technologickým vlastnostem rozšíří taktické, operační a strategické možnosti vybraných aktérů, popř. budou nástrojem dosažení strategických cílů. V neposlední řadě jsou nepostradatelné v adresování technického a technologického pokroku svých rivalů v rámci širšího vyvažov
Zajímavý je rovněž možný transformační vliv špičkových technologií na strategické kultury, jež tradičně spoléhaly na kompenzaci kvality kvantitou, což by znamenalo proměnu vztahu závislých a nezávislých proměnných. Přestože jsou letouny VI. generace teprve ve vývojových fázích a determinace úlohy a vztahu ke strategickým kulturám se může jevit jako brzká, práce může sloužit jako odrazový můstek pro budoucí specifičtější výzkum.
Vedoucí práce: Jan Eichler
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses