Dopady britské koloniální správy na rozvoj v subsaharské Africe : případová studie Zambie - Žáčková, Lucie; Sejkora, Jiří, 1985-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Cílem diplomové práce je analýza dopadů britské koloniální správy na vzdělání v subsaharské Africe, konkrétně v Zambii. Především v rozvojových zemích je vzdělání důležitým faktorem ke zlepšení ekonomické situace obyvatel. K naplnění cíle práce jsem zvolila 4 dimenze – rodina a jazyk, kvalita vzdělávání, nerovnosti na základě genderu a nerovnosti mezi městskými a vesnickými oblastmi. Teoreticko-metodologická část se zaměřuje na vysvětlení základních pojmů a definování výzkumného rámce. Empirická část aplikuje definované dimenze na konkrétní stát - Zambii. Poslední část vychází z teoreticko-metodologické části a na základě vybraných dimenzí analyzuje dopad britské koloniální správy na vzdělávací systém v Zambii.
Vedoucí práce: Jiří Sejkora
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses