Dopady zhoršujúcich sa obchodných vzťahov USA a ČĽR po roku 2018 na vybrané odvetvia ich ekonomík - Vatahová, Zuzana (2020)
Táto diplomová práca sa zaoberá vývojom obchodného konfliktu medzi USA a ČĽR po roku 2018. Hlavným cieľom tejto diplomovej práce je charakterizovať vývoj obchodných vzťahov USA a ČĽR po vzniku obchodného konfliktu v roku 2018 a zistiť, aké dopady na ekonomiky oboch strán a ich najviac postihnuté hlavné sektory vzájomného obchodu (poľnohospodárstvo v USA a výroba elektronických zariadení v ČĽR) obchodný konflikt zanechal. Práca je rozdelená do troch kapitol. Prvá kapitola sa zaoberá teoretickým vymedzením pojmu protekcionizmus, využívaním ciel ako jedným z nástrojov protekcionizmu a priblížením činnosti WTO a mechanizmu riešenia sporov. Druhá kapitola sa zaoberá vývojom obchodného konfliktu medzi USA a ČĽR od jeho vypuknutia po jeho koniec, podpísaním zmluvy oboch strán. Tretia kapitola sa zaoberá dopadmi obchodného konfliktu na ekonomiky oboch strán a ich vybrané sektory.