Chaeboly : lídři jihokorejské ekonomiky - Pospíšilová, Johana (2020)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje tří konglomerátů, chaebolů, v Jižní Koreji. Jedná se o Samsung, LG Group a Hyundai Motor Group. práce objasňuje roli chaebolů pro ekonomiku Jižní Koreje z hlediska přítomnosti na domácím trhu a jejich význam pro export této země. Analyzována jsou data získaná z konsolidovaných finančních uzávěrek vybraných konglomerátů. Práce je rozdělena do tří částí. První část je věnována historickému vývoji chaebolů a následnému představení již konkrétních firem. Druhá část práce zkoumá prostor a možnosti prosazení se na trhu pro malé a střední podniky, SME, které chaebolů konkurují počtem u nich zaměstnaných Jihokorejců. SME mají oporu v relativně nově vzniklém ministerstvu, Ministerstvu pro SME a start-upy. Jeho hlavním úkolem je chránit SME proti státním regulacím, případně lobovat za zavedení regulací, které by omezili budoucí rozpínání chaebolů. Třetí část práce je zaměřena na vnímání chaebolů Jihokorejci. Věnován prostor je zde vysvětlení hierarchie ve firmě, odborům a akcionářům. Kapitola se na konci věnuje protizákonným aktivitám rodin zakladatelů jihokorejských gigantů.