Čínský ekonomický vzestup a jeho dopad na čínské mezinárodní vztahy se zaměřením na Afriku - Hofman, Jiří (2020)
Cílem této práce je zhodnotit čínské aktivity v Africe, zjistit jejich ekonomickou strukturu, zjistit, proč se Čínská lidová republika zaměřuje na Afriku a zjistit jaké jsou hlavní rysy čínsko – africké spolupráce. První kapitola se věnuje čínskému ekonomickému vzestupu se zaměřením na období po reformách v sedmdesátých letech. Druhá kapitola se věnuje čínské domácí a zahraniční politice a jejím rysům. Třetí kapitola popisuje současné čínské mezinárodní vztahy, obsahuje tři podkapitoly týkající se čínských aktivit v Jihočínském a Východočínském moři, vztahům s Taiwanem a také s USA. Čtvrtá závěrečná kapitola se věnuje čínským aktivitám v Africe. Kapitola rovněž obsahuje dvě případové studie. První se týká čínských aktivit v Angole, druhá se věnuje čínsko – etiopským vztahům.