Čínský ekonomický vzestup a jeho dopad na čínské mezinárodní vztahy se zaměřením na Afriku - Hofman, Jiří; Procházková Iliniţchi, Cristina; De Castro, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Cílem této práce je zhodnotit čínské aktivity v Africe, zjistit jejich ekonomickou strukturu, zjistit, proč se Čínská lidová republika zaměřuje na Afriku a zjistit jaké jsou hlavní rysy čínsko – africké spolupráce. První kapitola se věnuje čínskému ekonomickému vzestupu se zaměřením na období po reformách v sedmdesátých letech. Druhá kapitola se věnuje čínské domácí a zahraniční politice a jejím rysům. Třetí kapitola popisuje současné čínské mezinárodní vztahy, obsahuje tři podkapitoly týkající se čínských aktivit v Jihočínském a Východočínském moři, vztahům s Taiwanem a také s USA. Čtvrtá závěrečná kapitola se věnuje čínským aktivitám v Africe. Kapitola rovněž obsahuje dvě případové studie. První se týká čínských aktivit v Angole, druhá se věnuje čínsko – etiopským vztahům.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses