Etnické konflikty v MV. Případová studie : Ujgurská menšina v Číně - Koubková, Petra (2020)
Bakalářská práce se zabývá identifikací a analýzou důvodů vedoucí čínskou vládu k útlaku ujgurské menšiny v severozápadní provincii Sin-ťiang. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V rámci teoretické části je rozebrána teorie konfliktu, jeho členění a dynamika.Teoretická část se dále zabývá pojmem conflict resolution a rozvojem oboru řešení konfliktů. Teoretická východiska jsou aplikována v empirické části práce při rozboru zkoumaného konfliktu. Empirická část se zabývá identifikací a analýzou jednotlivých důvodů, které vedou čínskou vládu k útlaku Ujgurů v provincii Sin-ťiang. Zkoumány jsou zejména důvody, v zájmu kterých, si implementaci opatření vláda snaží veřejně ospravedlnit. Na závěr části jsou identifikovány nástroje, které čínská vláda užívá k útlaku ujgurské menšiny.