Brexit : mocenské postavení Velké Británie po odchodu z EU - Řehulka, David; Dubský, Zbyněk, 1974-; Eichler, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Racionálně jednající státy usilují v mezinárodních vztazích o získání a následné udržení moci, která charakterizuje jejich mocenské postavení. Výjimkou není ani proces odchodu Británie z EU, který reprezentuje snahy o posílení britské národní moci. Primárním cílem této diplomové práce je identifikovat změny v mocenském postavení na případové studii Velké Británie v průběhu probíhajícího procesu Brexitu na základě analýzy primárních zdrojů a sekundárních dokumentů, zabývajících se otázkou Brexitu a postavením Velké Británie na mezinárodním poli. Jelikož je pojem „moc“ tradičně spojován s realistickou teorií mezinárodních vztahů, sekundární cíl práce je poté vyhodnotit tuto změnu mocenského postavení v rámci realistického pojetí. Ze závěrů vyplývá, že se mocenské postavení Británie v jednotlivých složkách moci na základě sledování trendů nezměnilo, tedy Brexit neměl na polickou moc Británie zásadní vliv. Británii se tak otevírají nové výzvy a příležitosti při formování svého pokračujícího mocenského postavení na evropské i mezinárodní scéně.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses