Smlouva v Rapallo a její místo v německo-sovětských vztazích - Sedláček, Josef; Veselý, Zdeněk, 1950-; Tóth, Andrej, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato práce se zabývá Rapallskou smlouvou, jež byla v dubnu 1922 podepsána Německem a Ruskem jako nečekaný produkt janovské konference. Výzkum si klade za cíl definovat pozici této dohody v německo-sovětských vztazích a také její význam pro vzájemný dialog mezi těmito zeměmi. Pro pochopení širších souvislostí této problematiky popisuje první kapitola postavení obou aktérů v mezinárodních vztazích počátkem 20. století. Druhá část práce zobrazuje změny v pozicích těchto států po první světové válce. Třetí kapitola pak sleduje janovskou konferenci z německého a ruského pohledu. Následuje uzavření Rapallské smlouvy. Poslední část se zaměřuje na hledání významu této dohody pro pozdější vývoj německo-sovětských vztahů.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses