Japonsko-korejské vztahy a jejich kulturně-historické determinanty - Bendl, Daniel; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vybraných kulturních a historických faktorů s cílem zjistit, které z nich a jak mohly ovlivnit současnou podobu vztahů mezi Japonskem a Korejskou republikou. Z hlediska historického jsou zkoumány okolnosti okupace Korejského poloostrova imperiálním Japonskem, s tím souvisejícího fenoménu tzv. pohodlných žen a územního sporu o ostrovy Takešima. Na kulturní rovině jsou pak posuzovány významné socio-kulturní charakteristiky obou zemí pomocí metodiky Geerta Hofstedeho. Teoretickým podkladem práce je teorie střetu civilizací Samuela Huntingtona. Příslušným postupem bylo shledáno, že historický konflikt těchto zemí z podstatné části pramení z významných sociálních i kulturních rozdílů vzniklých v období japonského izolacionalismu. Oddělený vývoj zapříčinil odklon japonského konfuciánství od jeho klasické verze. Japonský nacionalismus, pěstěný již od doby sjednocení země spolu s myšlenkami pan-asianismu, se na konci 19. století střetl s kulturou bližší původním čínským hodnotám. Hofstedeho kulturní dimenze pak na jednu stranu poukazují na silný příklon k tradičním hodnotám v obou zemích, na stranu druhou pak na rozdíly v jiných rysech, jako například maskulinitě a individualismu. Tyto rozdíly výrazně komplikují snahy k urovnání vzniklých historických sporů.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses