Čínsko-australské vztahy : součást upevňování globální pozice Číny? - Németh, Tomáš (2020)
Tato práce řeší problematiku čínsko-australských vztahů s důrazem na vývoj po roce 1990. Cílem práce je vysvětlit význam Austrálie pro Čínu a její globální ambice. V čem je Austrálie pro Čínu důležitá? K vysvětlení tohoto problému je použita analýza interpretace mezinárodních vztahů obou aktérů, analýza jednotlivých kroků australských vlád vůči Číně a naopak, definování národních zájmů obou zemí v jihovýchodní Asii a v neposlední řadě také vliv mezinárodních struktur a aliancí na vzájemné vztahy. Při zkoumání jednotlivých proměnných vyšlo najevo, že obě země sdílí silné obchodní vazby, ale diplomatické vztahy jsou za posledních třicet let vůbec nejhorší. Příčinou jsou jednak aktivity Číny v jihovýchodní Asii a jednak obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy, které jsou blízkým spojencem Austrálie. Pro Čínu je Austrálie důležitá z hlediska zdrojů nerostných surovin a také pro své vazby na Spojené státy. To by ohrozilo čínské ambice stát se hegemonem v jihovýchodní Asii. Tato práce je přínosem především z toho důvodu, že nabízí komplexní pohled na čínsko-australské vztahy v mezinárodním kontextu. Této problematice se česká odborná literatura moc nevěnuje a zahraniční autoři se zaměřují spíše na konkrétní aspekty vzájemných vztahů.