Bezpečnostní a ekonomická východiska klíčových aktérů v konfliktu v Jihočínském moři - Durnová, Denisa (2020)
Jihočínské moře přitahuje v posledních letech stále větší pozornost politiků, akademiků i novinářů. Bohaté zásoby nerostných surovin, překrývající se teritoriální nároky hned několika států, nárůst čínské moci, zájmy ostatních světových mocností a mnoho dalších faktorů vytvářejí neobyčejnou bezpečnostní dynamiku, která ovlivňuje celý region. Hlavním cílem diplomové práce je zhodnocení chování klíčových regionálních aktérů na základě vybraných teorií mezinárodních vztahů. Vyhodnocení, podle kterých teorií mezinárodních vztahů se vybraní aktéři chovají, může pomoci k pochopení jejich dílčích aktivit v rámci analyzovaného konfliktu.