Český export do USA z hlediska přidané hodnoty - Volfová, Barbara (2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na český export do USA optikou přidané hodnoty ve srovnání s hrubými exporty. Hlavním cílem práce je vyhodnotit příčiny rozdílu mezi exporty a určit co je důvodem výsadního postavení USA v teritoriální struktuře exportu přidané hodnoty ČR. První kapitola nastiňuje fenomén GVC a problematiku přidané hodnoty, druhá kapitola pak analyzuje český export jak z hlediska teritoriální struktury, tak z odvětvové a komoditní a určuje příčinu diskrepancí. Třetí kapitola považuje PZI za klíčovou příčinu výsadního postavení USA v českém exportu a využívá metody případové studie, kdy na příkladu společnosti Continental vysvětluje mechanismus transferu české přidané hodnoty do USA prostřednictvím nepřímých vývozů přes Německo.