Český export do USA z hlediska přidané hodnoty - Volfová, Barbara; Sankot, Ondřej, 1988-; Mazánková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na český export do USA optikou přidané hodnoty ve srovnání s hrubými exporty. Hlavním cílem práce je vyhodnotit příčiny rozdílu mezi exporty a určit co je důvodem výsadního postavení USA v teritoriální struktuře exportu přidané hodnoty ČR. První kapitola nastiňuje fenomén GVC a problematiku přidané hodnoty, druhá kapitola pak analyzuje český export jak z hlediska teritoriální struktury, tak z odvětvové a komoditní a určuje příčinu diskrepancí. Třetí kapitola považuje PZI za klíčovou příčinu výsadního postavení USA v českém exportu a využívá metody případové studie, kdy na příkladu společnosti Continental vysvětluje mechanismus transferu české přidané hodnoty do USA prostřednictvím nepřímých vývozů přes Německo.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses