Protekcionistické opatrenia Trumpovej administratívy a ich dopady na medzinárodný obchod - Skukálek, Peter (2020)
Diplomová práca sa zaoberá protekcionistickými opatreniami Trumpovej administratívy a ich dopadom na medzinárodný obchod. Cieľom práce je posúdiť vplyv protekcionistických opatrení USA na medzinárodný obchod, zmenu jeho štruktúry a objemu so zameraním na vzťahy s Čínou v rokoch 2018-19 a posúdiť prospešnosť/škodlivosť týchto opatrení pre USA. Na príkladoch dvoch odvetví, poľnohospodárskeho a kovovýroby, analyzuje dopady opatrení na ekonomiku USA a pomocou štatistík pozoruje zmeny toku medzinárodného obchodu po zavedení opatrení. Diplomová práca je rozdelená do troch kapitol. Prvá vysvetľuje pojem medzinárodný obchod a protekcionizmus, približuje dôvody jeho vzniku a formy akými sa vo svete prejavuje. Druhá kapitola detailne popisuje dôvody vzniku a priebeh obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Posledná kapitola sa zaoberá dopadmi opatrení na domáce sektory, a zmeny v toku medzinárodného obchodu do USA v dôsledku prepadu čínskeho vývozu.