Jakým způsobem cena komoditního zlata reaguje na fundamenty? - Maršíková, Markéta; Jedlinský, Jakub; Valík, Lubomír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Cílem této bakalářské práce je analýza intenzity závislosti ceny zlata na makroekonomických ukazatelích a dalších vlivech a událostech ve světě. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se zabývá charakteristikou zlata jakožto cenného kovu, možností získávání a jeho využitím. Druhá kapitola Specifika zlata jako investičního aktiva je zaměřena na popis možností investic do zlata, specifika těchto investic a určení jeho tržní ceny. Ve třetí kapitole se zabývám samotnou analýzou veličin, které růst ceny zlata významně ovlivňují. Mezi tyto veličiny patří inflace, vývoj HDP ve světě či index USD. Analyzuji také další faktory ovlivňující cenu zlata, jako například vývoj akciového trhu, poptávka a nabídka po zlatých rezervách a měnová politika ze strany centrálních bank nebo globální politicko-ekonomické události.
Vedoucí práce: Jakub Jedlinský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses