Zahraniční politika Číny vůči zemím Blízkého východu – případová studie Írán - Yanchylenka, Yuliya; Přikryl, Pavel; Strachová, Nikola; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato práce se zabývá transformací čínské zahraniční politiky ve 21. století v kontextu jejího mocenského vzestupu a s tím spojeného nárůstu asertivity Číny v mezinárodních vztazích. Práce zkoumá, do jaké míry Čína promítá svou asertivitu do geograficky vzdálených oblastí, jako je Blízký východ, a to na příkladu Íránu. Pomocí analýzy cílů a prostředků čínské zahraniční politiky v Íránu v období čtvrté a páté generace čínských lídrů se pokouší odpovědět na výzkumnou otázku, zda se zahraniční politika Číny vůči Íránu pod vedením Si Ťin-pchinga stala více asertivní. Provedená analýza také znázorňuje limitující faktory, jež mají zásadní vliv na způsoby, jakými Čína prosazuje své zájmy v regionu.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses