Důchodová reforma v kontextu současného vývoje - Rajmon, Ondřej; Kačírková, Eliška; Chvátalová, Iva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Stárnutí obyvatelstva. Neudržitelnost. Důchodová reforma. Kauzalita, která je nám všem velice dobře známá. Ke skutečné důchodové reformě ovšem stále nedochází. Mnoho lidí již ztrácí víru v to, že by se objevil takový návrh reformy, který by uspokojil jak kazatele vyrovnaného rozpočtu, tak i sociální demokraty hájící zájmy sociálně slabých. Současná vláda deklarovala reformu důchodů jako jeden ze svých hlavních cílů, který poté delegovala na nově ustavenou Komisi pro spravedlivé důchody. Otázkou je, zda je návrh této Komise, předložený v lednu 2020, tou spásnou cestou, kterou Česká republika hledá. Tato bakalářská práce se na tuto otázku pokusí odpovědět, a to pomocí analýzy dokumentů a samotného návrhu. Cílem práce bylo zjistit, zda návrh naplňuje principy spravedlnosti a udržitelnosti a dále identifikovat problematické a imperfektní části návrhu s odkazem na jejich alternativní řešení. Analýza probíhala na základě metody desk research se zaměřením na sekundární volně dostupná data. Výsledky práce poukázaly na skutečnost, že se návrh tématu udržitelnosti věnuje pouze okrajově a v nedostatečné míře. Spravedlnosti, resp. míře zvyšování důchodů, je věnována mnohem větší pozornost, ale i zde jsou některé problematické pasáže. Závěrem práce je usouzeno, že návrh Komise nepředstavuje vzhledem k inherentním nedostatkům vhodný scénář pro důchodovou reformu v ČR. Zároveň je apelováno na nutnost skutečně se koncentrovat na otázku udržitelnosti systému a přistoupit k reformním krokům, a to v co možná nejkratším časovém horizontu.
Vedoucí práce: Eliška Kačírková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses