Vliv ocenění na návštěvnost destinace - Šticová, Monika (2020)
Diplomová práce se zabývá soutěží Historické město roku. Cílem práce je zhodnocení vlivu udělení titulu Historické město roku na návštěvnost dané destinace, využití v marketingu destinace a následně navrhnout možná vylepšení při udílení titulu Historické město roku. V první, teoretické části diplomové práce jsou vysvětleny základní pojmy, jako je pojetí destinace, organizace cestovního ruchu v destinaci a marketing destinace. Druhá část práce je věnována vlastnímu výzkumu, a to výzkumným rozhovorům s představiteli oceněných měst. Zjištěné informace z výzkumných rozhovorů o vlivu ocenění na návštěvnost města a jeho využití v marketingové propagaci jsou poté porovnány s daty návštěvnosti informačních center v jednotlivých městech a použitými nástroji marketingu destinace. Závěrečná kapitola shrnuje výsledky výzkumných rozhovorů a doporučení v souvislosti s udílením ceny Historické město roku.