Sdílená ekonomika a její dopad na dodavatelské řetězce v Evropě a USA - Němeček, Daniel (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá definicí možností využití sdílené ekonomiky v návaznosti na průmysl 4.0 v oblasti dopravní logistiky. Práce je rozdělena do tří kapitol. V první kapitole se zabývám definicí sdílené ekonomiky, její provázaností s průmyslem 4.0 a jejich vzájemným spojením s dodavatelským řetězcem. Ve druhé kapitole se zaobírám aplikací sdílené ekonomiky na konkrétní segment dodavatelského řetězce – nákladní silniční dopravu. V této kapitole postupně charakterizuji nákladní silniční dopravu v rámci vymezeného území, popíšu aplikaci sdílené ekonomiky na vybraný trh a také pojmenuji hlavní výhody a nevýhody. Ve třetí kapitole definuji možnosti využití sdílené ekonomiky v oblasti dopravní logistiky a uvedu konkrétní projekty a příklady z posledních 10 let, které vznikly na trhu střední a západní Evropy a USA.