Vytvoření nástroje pro zkoumání vztahů v rámci Google Knowledge Graph - Škára, Martin; Svátek, Vojtěch, 1967 prosinec 1.-; Dudáš, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Znalostní graf Google (Google Knowledge Graph či Google KG) je velmi složitou datovou strukturou a zároveň jedním z nejvýznamnějších nástrojů vyhledávače Google, díky kterému mohou být uživateli zobrazeny podrobnější informace o hledaných entitách. Uživatel se může s výsledky znalostního grafu setkat ve formě bočních panelů ve výsledcích vyhledávání. Celý znalostní graf Google si však oficiálně prohlédnout nelze, je k dispozici pouze omezené API vracející informace o jednotlivých entitách ve formátu JSON-LD. Hlavním cílem této práce je vytvoření nástroje umožňující zobrazovat nejen informace o Google KG entitách, ale i o vztazích mezi nimi. Vedlejším cílem práce je pak jednak zhodnocení dosavadních metod zkoumání Google KG a jednak popsání získaných zajímavostí o struktuře grafu. Samotný nástroj byl vyvinut v programovacím jazyku JavaScript a v jeho softwarovém systému Node.js. Práce se v jednotlivých kapitolách věnuje jak samotnému vývoji nástroje, tak i informacím o Google KG, popisu dosavadních možností jeho zkoumání, popisu použitých technologií a zjištěným informacím o struktuře znalostního grafu.
Vedoucí práce: Vojtěch Svátek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses