Vizualizace dat pro podporu interního auditu - Žeravíková, Dagmar; Fortinová, Jana; Potančok, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Diplomová práce se zaměřuje na oblast vizualizací dat, konkrétně se zaměřením na oblast interního auditu. Hlavním cílem této diplomové práce je navrhnout obsah interního auditu a zejména vizualizace dat pro jeho podporu ve zvolené společnosti. K tomu, aby bylo dosaženo cíle, je nejprve vymezena oblast interního auditu. Především jeho účel, hlavní principy, vstupy a výstupy, klíčové aktivity a podmínky úspěšnosti. V rámci práce je přiblížena oblast datové analytiky a zapojení vizualizací při interním auditu. Dále je uveden proces tvorby vizualizací včetně doporučení, principů a praktik pro jejich samotnou tvorbu. Pro vizualizace v oblasti interního auditu jsou představeny doporučení a nároky pro jejich tvorbu, a také možné přístupy k vizualizacím od auditorských společností takzvané velké čtyřky. Na základě dostupné literatury, uvedených principů tvorby vizualizací a rozhovorů s odborníky v oboru jsou navrženy dashboardy pro zvolenou společnost. Jejich účelem je pomoci interním auditorům při jejich práci, informovat vedení společnosti, minimalizovat potenciální rizika, a to prostřednictvím interaktivních dashboardů. Pro zajištění lepší použitelnosti dashboardů je provedeno testování s respondenty. V závěru práce je uvedeno zhodnocení přínosů navrhovaného řešení a doporučení pro firmy a jejich interní auditory k přechodu z tradičního přístupu k internímu auditu na audit podpořený datovou analytikou a vizualizacemi.
Vedoucí práce: Jana Fortinová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses