Organizačné a ekonomické aspekty riadenia IT projektov v bankovom sektore - Smetanová, Anna (2020)
V posledných rokoch sa neustále zavadzajú nové prístupy k vývoju softvéru, aby zodpovedali novým kultúram spoločností vyvíjajúcich softvér. Väčšina softvérových firiem sa dnes zameriava na výrobu hodnotného softvéru v čo najkratšom časovom období s minimálnymi nákladmi a často meniacim sa prostredím. Jedným z odvetví, v ktorých informačné technológie hrajú kľúčovú úlohu je aj bankový sektor. Tie nám umožňujú platiť platobnými kartami, používať online internetové bankovníctvo, mať prístup k hotovosti z ktoréhokoľvek bankomatu, mať svoje účty pod kontrolou cez mobilné aplikácie alebo platiť pomocou telefónov. Môže sa zdať, že banky sú veľké a konzervatívne prostredia, ktorých sa neustále technologické trendy príliš netýkajú. Opak je ale pravdou a každým rokom vstupujú na trh nové IT trendy, ktoré v konečnom dôsledku určujú víťazov a porazených. Za stenami z pobočiek, finančných poradcov a sadzobníkov sa ukrýva nemalé množstvo ľudí, projektových tímov, ktorí sa každým dňom snažia posunúť celú organizáciu vpred. Či sa jedná o poskytovanie služieb klientom alebo v interného fungovania. Banky sú v zavádzaní noviniek týkajúcich sa IT alebo projektového riadenia omnoho opatrnejšie než zvyšok organizácii. Je to hlavne z dôvodu sú bezpečnostných pravidiel, zodpovedajúcim povahe finančných a osobných dát. Táto diplomová práca sa zaoberá dvomi najznámejšími prístupmi k riadeniu projektov a ich organizačnými a ekonomickými aspektami v bankovom sektore. Účelom tejto diplomovej práce bolo zostavenie najdôležitejších rozhodovacích aspektov ovplyvňujúce projektové riadenie IT projektov v bankovom sektore. Teoretickú časť som sa snažila vytvoriť systematicky na základe kľúčových slov a relevantnosti dostupnej literatúry. Vyhodnotenie a zostavenie sady rozhodovacích aspektov pre výber vhodnej metodiky projektového