Význam malých a středních podniků pro německou ekonomiku se zaměřením na Bádensko-Württembersko - Čunát, Michal; Procházková Iliniţchi, Cristina; Sankot, Ondřej, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Cílem diplomové práce je odvodit význam malých a středních podniků pro německou ekonomiku z několika vybraných hledisek, jmenovitě podle přínosu k zaměstnanosti, tvorbě obratu a hrubé přidané hodnoty v německé ekonomice, zahraniční expanze podniků a dalších determinantů. Předmětem analýzy je skupina malých a středních podniků, na které lze v Německu nahlížet jako na tzv. Mittelstand. Cíl práce je naplněn vypracováním jednotlivých dílčích cílů. Prvním dílčím cílem je odvození charakteristických znaků této skupiny podniků. V této teoretické části je též vysvětlen přístup k definicím pojmů vztahujících se k tématu práce. Další části práce přechází z teoretického pojetí do praktického. Druhý dílčí cíl spočívá ve zjištění podoby, na základě které podniky provádí svou internacionalizaci, zkoumány jsou tři vybrané formy vstupu na zahraniční trhy. Třetím dílčím cílem je odvození postavení malých a středních podniků v německé a specificky v bádensko-württemberské ekonomice prostřednictvím zvolených ukazatelů. Závěrem je předloženo zhodnocení ohledně významu této skupiny podniků.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses