Návrh řešení výuky problematiky Health IT na českých vysokých školách - Nyklíčková, Jarmila (2020)
Tato diplomová práce je zaměřená na problematiku Health IT a její výuku na vysokých školách v podmínkách České republiky. Cílem práce je přinést ucelený koncept výuky Health IT od identifikace oblastí, na které je nutné se zaměřit, přes literaturu, která je velkou podporou pro výuku, až k výukovým materiálům, jež předávají studentům informace z daných oblastí. Koncept výuky dále obsahuje způsob, jakým by mělo být studentům umožňovat se vzdělávat, a návrh, jak ukončit předmět. Práce je rozdělena do dvou částí – první, která vytyčuje pojem Health IT se všemi jeho informačními systémy a subsystémy, jejich propojení a standardy komunikace mezi nimi. Zároveň je prezentována rešerše literatury, která sumarizuje dostupné zdroje o Health IT a přístupu k výuce této problematiky. Druhá část, klíčová, obsahuje informace o současném stavu výuky Health IT jak na českých, tak evropských vysokých školách, rozhovory se studenty, absolventy a vedoucími IT úseků zdravotnických zařízení. Tyto informace byly výchozím bodem pro návrh výuky, který je taktéž obsahem této části. Návrh obsahuje oblasti pro výuku, které jsou klíčové jak pro lékaře, tak personál IT oddělení, literaturu, výukové materiály a doporučení, jak celý předmět vyučovat.