Problematika fluktuace zaměstnanců leteckých společností - Macháčková, Eva (2020)
Cílem diplomové práce je zjistit příčiny fluktuace u zaměstnanců leteckých společností. V teoretické části práce je detailně vysvětlen pojem fluktuace zaměstnanců, její druhy, výpočet, důsledky a možná řešení. Zároveň jsou zde rozebírány samotné faktory ovlivňující fluktuaci zaměstnanců v leteckých společnostech. Praktická část se věnuje dotazníkovému šetření, jehož smyslem je zjistit spokojenost se specifickými aspekty povolání letového personálu a tím identifikovat nejčastější faktory vedoucí k fluktuaci zaměstnanců. Jako nejkritičtější faktory byly prokázány nejistota zaměstnání, provozní změny a sezónnost. Nakonec jsou uvedena vhodná doporučení ke snížení míry fluktuace. Konkrétní vnitropodnikové faktory vedoucí k fluktuaci nejsou v praktické části zohledňovány.