Vyzbrojování států Visegrádu po rozpadu Varšavské smlouvy - Bednář, Jan; Eichler, Jan, 1952-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem obrany států Visegrádu po rozpadu Varšavské smlouvy. Jejím cílem je zhodnocení vývoje obrany jednotlivých států, které bylo provedeno na základě následujícího postupu: teoretické vymezení problematiky zbrojení, nahlédnutí do smluv platných pro daný region zabývajících se držením konvenčních zbraní, analýza zbrojního průmyslu na území Visegrádu a analýza vyzbrojování států V4. Ve stejném sledu jsou v práci strukturovány kapitoly. Provedeným výzkumem jsem došel k závěru, že v průběhu let od rozpadu Varšavské smlouvy vznikly v rámci států Visegrádu dva rozdílné směry v otázce obrany, z nichž jedním se ubírá Polsko a druhým zbytek zemí V4. Polský stát aktivně pomáhal budovat zbrojní průmysl své země a vyzbrojoval svou armádu takovým způsobem, že docílil stavu, kdy je schopen samostatné teritoriální obrany, splňuje závazky vůči Severoatlantické alianci a úspěšně vyvažuje síly s evropskými vojensky silnými státy. Ostatní státy Visegrádu zvolily spíše pasivní přístup ke svému zbrojnímu průmyslu. Jejich výdaje na zbrojení odpovídají hlavním cílům, kterými jsou: dokončení modernizace a následné vytvoření malých ale profesionálních armád, naplňování závazků vůči NATO a dorovnávání se s ostatními členskými státy aliance. Tato práce dokazuje, že vstup do Severoatlantické aliance byl pro každý ze států V4 klíčovým momentem ve vývoji jejich obrany. Pro Polsko členství v alianci znamená utvrzení strategického spojenectví se Západem umožnění účasti na společném vývoji konvenčních zbraní. Pro ostatní země V4 slouží členství jako bezpečnostní záruka a jako motor při rozvoji obrany svých států.
Vedoucí práce: Jan Eichler
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses