Ekonomické vazby mezi Portugalskem a Brazílií - Kučerová, Markéta (2020)
Bakalářské práce se zabývá ekonomickými vazby mezi Portugalskem a Brazílií. Cílem práce je rozbor současných vzájemně obchodně–ekonomických vazeb mezi Portugalskem a Brazílií s důrazem na období mezi léty 2015–2019. Autorka práce hledá odpověď, zda se posílí, díky dohodě volného obchodu obchodní vazby mezi Portugalskem a Brazílií a v jakých sektorech. Rozbor je proveden pomocí deskriptivní metody, metody analýzy při hledání a zpracování statistických dat, regresní analýzy v rámci aplikace gravitačního modelu obchodu. Práce se dělí na 4 kapitoly, z nichž první je věnována vymezení základních pojmů provázané s prací. Druhá kapitola je již specificky zaměřena na Portugalsko a Brazílii prostřednictvím neúplné PEST analýzy. Třetí kapitola se věnuje současným vzájemným ekonomickým vazbám s ohledem na jejich historický vývoj a následnou aplikací gravitačního modelu. Poslední kapitola se zabývá ekonomickými a obchodními vazbami mezi Evropskou unií a Mercosurem.