Ekonomické vazby mezi Portugalskem a Brazílií - Kučerová, Markéta; Černá, Iveta, 1979-; Čajka, Radek, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Bakalářské práce se zabývá ekonomickými vazby mezi Portugalskem a Brazílií. Cílem práce je rozbor současných vzájemně obchodně–ekonomických vazeb mezi Portugalskem a Brazílií s důrazem na období mezi léty 2015–2019. Autorka práce hledá odpověď, zda se posílí, díky dohodě volného obchodu obchodní vazby mezi Portugalskem a Brazílií a v jakých sektorech. Rozbor je proveden pomocí deskriptivní metody, metody analýzy při hledání a zpracování statistických dat, regresní analýzy v rámci aplikace gravitačního modelu obchodu. Práce se dělí na 4 kapitoly, z nichž první je věnována vymezení základních pojmů provázané s prací. Druhá kapitola je již specificky zaměřena na Portugalsko a Brazílii prostřednictvím neúplné PEST analýzy. Třetí kapitola se věnuje současným vzájemným ekonomickým vazbám s ohledem na jejich historický vývoj a následnou aplikací gravitačního modelu. Poslední kapitola se zabývá ekonomickými a obchodními vazbami mezi Evropskou unií a Mercosurem.
Vedoucí práce: Iveta Černá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses