Problematika klamavé reklamy na sociálních sítích - Spurný, David (2020)
Cílem této práce je návrh řešení situace s klamavou reklamou na sociálních sítích, zejména na Facebooku, Instagramu a YouTube. V rámci práce je využita metoda komparace, ve které se srovnává regulace reklamy v USA a v ČR. Další použitou metodou je dotazníkové šetření. První část práce se věnuje ochraně spotřebitele v České republice a EU, vymezením pojmu klamavá reklama, sociálním sítím, a nakonec klamavé reklamě na sociálních sítích. Další část se týká komparace regulace internetové i neinternetové reklamy v USA a v ČR. Zmíněna je i regulace samotnými společnostmi vlastnícími sociální sítě. Další kapitola obsahuje dotazníkové šetření o povědomí o klamavé reklamě na sociálních sítích. V poslední části jsou uvedeny návrhy na změnu regulace reklamy na internetu, jednak na legislativní úrovni ČR a jednak na úrovni jednotlivých platforem.