Snižování závislosti Saudské Arábie na ropě - Kuryl, Michael; Gullová, Soňa, 1954-; Bolotov, Ilya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato diplomová práce pojednává o snižování závislosti Saudské Arábie na ropě. Hlavním cílem práce je zhodnotit motivaci Saudské Arábie k diverzifikaci svého hospodářství a metod, které za tímto účelem používá. Vyhodnocení probíhalo na základě analýzy vybraných makroekonomických ukazatelů. Hlavním motivem království k diverzifikaci ekonomiky je velká volatilita a v posledních letech i velmi nízké ceny ropy, které nedokáží pokrýt vysoké státní výdaje. Neméně významným motivem je také skutečnost, že se zásoby ropy pomalu vyčerpávají a existuje zde i hrozba, že bude ropa v blízké budoucnosti nahrazena alternativním zdrojem energie. Přestože výsledky naznačují, že se v posledních letech podíl ropy jak na hrubém domácím produktu, tak vývozech i příjmech státního rozpočtu snižoval, je hospodářství země i přes rozsáhlé investice a reformy na těžbě a prodeji ropy stále existenčně závislé. Nízké ceny ropy dokonce vládu této země nutí k zavádění úsporných opatření, snižování zahraničních rezerv a značnému zadlužování. V závěru práce jsou identifikována klíčová odvětví ekonomiky a formulovány návrhy na nezbytné investice a strukturální změny, které by do budoucna zemi měly zajistit větší nezávislost na ropě.
Vedoucí práce: Soňa Gullová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses