Politika USA vůči NATO za prezidenta D. Trumpa : politický diskurz - Hlaváček, Ondřej; Dubský, Zbyněk, 1974-; Eichler, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato práce se zabývá politikou USA vůči NATO za první volební období prezidenta Donalda Trumpa. Cílem této práce je zjistit, zda jsou Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa stále ochotny pomoci Evropě v případě ohrožení. K tomu se váže i výzkumná otázka: „Skutečně hrozí Evropě opuštění ze strany jejího nejsilnějšího spojence – USA?“ K jejímu zodpovězení bude využita jako metoda výzkumu Foucaultovská diskurzivní analýza, jelikož na výzkumnou otázku lze odpovědět pouze pomocí dat extrahovaných z diskurzu a tato její varianta zároveň nejlépe umožňuje reflexi performativity. Jako teoretické ukotvení je využita zahraniční politika USA za prezidenta Donalda Trumpa. V práci bylo zjištěno, že v současném stavu jsou USA stále ochotny pomoci Evropě, nicméně je důležité, aby byla vidět její snaha o navyšování výdajů na obranu. To bylo totiž pro Donalda Trumpa stěžejní téma. Evropě tedy opuštění ze strany USA, jakožto jejího nejsilnější spojence, aktuálně nehrozí, nicméně v delším časovém horizontu by k němu v případě zanedbávání výdajů na obranu dojít mohlo. Vztah Donalda Trumpa a NATO se ovšem v jeho prvním volebním období postupně zlepšoval a pokud se bude Evropa na tuto oblast soustředit, bude tomu tak pravděpodobně i nadále. Přínosem této práce je zjištění pro evropské státy NATO, jak musí nadále postupovat, aby si zachovaly pevné spojenectví s USA.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses