Postavení sklářského průmyslu v české ekonomice a vliv mezinárodního obchodu - Miková, Leona; Bolotov, Ilya; Gullová, Soňa, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Bakalářská práce je zaměřena na sklářský průmysl, jeho postavení v české ekonomice a vliv mezinárodního obchodu. Dále se zabývá výzkumnou otázkou – jak se sklářský průmysl vyrovnává s konkurencí levných výrobků z Číny. První kapitola je věnována charakteristice a historickému vývoji sklářského průmyslu. Ve druhé kapitole je analyzováno postavení sklářského průmyslu v české ekonomice a ve zpracovatelském průmyslu v letech 2013–2018 za pomoci makroekonomických ukazatelů, jako jsou tržby, zaměstnanost, vývoj produktivity práce a hrubá přidaná hodnota. Postavení sklářského průmyslu v české ekonomice je také předvedeno na příkladu firem Kavalierglass, a.s. CrystalexCZ, s.r.o. a Crystal Bohemia, a.s. Ve třetí kapitole je analyzován vliv mezinárodního obchodu za pomoci exportu, importu a salda zahraničního obchodu. S využitím indexu projevené komparativní výhody a SWOT analýzy je hodnocena mezinárodní konkurenceschopnost českého sklářského průmyslu, a to, jak se vyrovnává s konkurencí levných výrobků z Číny.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses