Analýza slow destinace Orlické hory a Podorlicko - Hynková, Eliška (2020)
Cestovní návyky mnoha cílových skupin v odvětví cestovního ruchu se mění. Lidé opouštějí města a snaží se uniknout přeplněnosti, stresu a hluku - s jedinou touhou zpomalit. Pojmy jako zpomalení, uvolnění, ticho a hlubší zážitky odpovídají konceptu slow tourismu. Cílem této bakalářské práce je představit filozofii slow tourismu a analyzovat, zda první česká slow destinace Orlické hory a Podorlicka splňuje požadavky slow tourismu. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na koncept udržitelného rozvoje a slow filosofii, zatímco praktická část má za cíl určit vhodnost výběru oblasti Orlické hory a Podorlicko pro rozvoj slow tourismu. K dosažení tohoto cíle bylo stanoveno 8 kritérií slow destinace, která prokazují, zda je daná oblast slow. V závěru je provedena SWOT analýza napomáhající k finálnímu zhodnocení. Výsledky dokazují, že Orlické hory a Podorlicko lze považovat za slow destinaci a získaná data mohou být dále využita místní destinační společností.