Analýza CSR strategií odpovědných hotelů - Mičunková, Petra (2020)
Společenská odpovědnost firem nabývá v posledních letech na významnosti a stává se součástí strategií mnoha podniků. V této diplomové práci je pozornost věnována společenské odpovědnosti a její aplikaci na hotelové odvětví. Cílem práce je zhodnotit a komparovat CSR strategie vybraných hotelů a na základě výsledků také navrhnout vhodná společensky odpovědná řešení do hotelového provozu. Teoretická část práce se zabývá rešerší dosavadních teoretických přístupů CSR a jeho významu pro cestovní ruch. Druhá část teoretické práce se zaměřuje na aspekty společenské odpovědnosti v hotelovém odvětví. Praktická část se věnuje analýze a komparaci CSR strategií vybraných pěti hotelů. Závěr praktické části obsahuje návrhy pro implementaci CSR iniciativ včetně zhodnocení ekonomické efektivnosti u opatření na úsporu vody. Data pro výzkum byla získána prostřednictvím strategických dokumentů a rozhovorů se zástupci hotelů. Výsledky práce ukazují identifikaci nejčastěji zaváděných CSR prvků, které jsou nejvíce implementovány v environmentální sféře, a ekonomickou výhodnost investice do ekologicky šetrných projektů.